Agenda terugblik

Vrijwilligers 'De Fortuin' op stap.
Zaterdag 28 september was molen De Fortuin in Hattem gesloten. Alle vrijwilligers waren die dag met elkaar op stap om een geslaagd molenseizoen af te sluiten en inspiratie op te doen voor de komende winter periode. Molenaars en vrijwilligers van de molenwinkel brachten een bezoek aan een aantal molens in Drenthe en Overijssel. In Diever werd De Vlijt bezocht. Dit is net als De Fortuin een korenmolen, maar dan rietgedekt. De molen is in 1858 in Friesland gebouwd en in 1858 afgebroken en in Diever weer opgebouwd. Voor de molenaars was het interessant om het wiekensysteem nader te bekijken. De Vlijt is voorzien van zogenaamde fokwieken, een verbetering ten opzichte van het oud Hollands tuigage zoals dat op De Fortuin in Hattem zit. Na de rondleiding verplaatste het gezelschap zich naar Hoogeveen om daar De Zwaluw te bezoeken. Met een totale hoogte van 35 meter is dit een grote molen. Bijzonder is dat vroeger het graan per boot tot in de molen door de zogenaamde molengrot werd aangevoerd. Voor de vrijwilligers was het uitgebreide assortiment van de molenwinkel, wat ook via de website van De Zwaluw besteld kan worden, interessant. Een mooie combinatie van oude en nieuwe tijd. Na de lunch trok de groep naar het streekmuseum in Ommen. Ook hier natuurlijk voor een molenbezoek, maar ook de andere zaken van het streekmuseum hadden de aandacht van de vrijwilligers. De dag werd afgesloten met een maaltijd bij de Wok van Hattem. Vanaf aanstaande zaterdag zijn molen De Fortuin en de molenwinkel weer wekelijks geopend voor het publiek tussen 13.30 uur en 17.00 uur.
Langste dag van Hattem.
Zaterdag 22 juni stond Hattem in het teken van de langste dag. In het oude centrum was het een drukte van belang. Vele bezoekers waren afgekomen op het Groot Hanze Shantyfestival welke op deze dag werd gehouden in de oude binnenstad. Ook bij de molen stond een podium en waren de koren te beluisteren. Op de foto's het organiserende koor de Zingende Padd'n uit Wapenveld welke inmiddels 10 jaren bestaan. Het publiek wist ook de molen te bewonderen en ging voorzien van meel huiswaarts, welke 's morgens mede dankzij ferme wind vers was gemalen. Verrassing op deze dag was het bezoek van Ceryl, deze jonge bezoeker is vaste zomergast in Hattem. En bezoekt dan steevast onze molen. Hij stond trots bij één van de wieken te poseren. Wie weet molenaar in de dop!
Leden Rabobank op de molen.
Op 5 juni 2013 had de Rabo bank een ledenbijeenkomst in Hattem. Hieraan namen zo´n 250 mensen deel. Ze konden kiezen uit verschillende activiteiten,onder andere een bezoek aan het bakkerij museum, petanque en stadswandeling. Zo´n zestig deelnemers hadden gekozen voor een bezoek aan De Fortuin. De zes opgetrommelde molenaars kregen te maken met een, zoals uit de foto´s blijkt, zeer geïnteresseerd publiek. De foto´s zijn gemaakt door Theo Smits en Matthieu Stroobach.
Nationale Molendag 2013
11 mei 2013
De molendag 2013 stond in het teken van de vrijwilligers rondom de molen. Ook in Hattem hebben we een mooie groep vrijwilligers (ongeveer 25).
Samen zorgen wij dat de molen kan draaien, het verhaal wordt verteld en dat producten in de winkel gekocht kunnen worden.
Op deze dag waren een aantal van de groep te vinden in en rond onze molen. De geur van pannenkoeken kwam je op de Molenbelt al tegemoet.
De molen was mooi versierd met vlaggetjes. Het bezoek begon 's morgens al vlot op gang te komen. Ook nu hadden we bezoek overal vandaan: Nederland, Vlaanderen, Frankrijk en Duitsland.
Oud en jong bezochten onze molen. Ook kwam Justin Petersen uit Heerde langs, hij had recent een spreekbeurt gehouden op zijn school over de molen. Wie weet een toekomstig vrijwilliger voor onze molenwereld ! Het aantal bezoekers op deze dag lag rond de 400. Zij wisten allen onze molen en Hattem te vinden.
Dankzij alle vrijwilligers was het mogelijk ze te ontvangen en enthousiast te maken over dit stuk levende historie in ons midden!
Vrijwilligers van de Witte Watermolen Arhem op bezoek
april 2013
Een groep vrijwilligers van de Witte Watermolen uit Arnhem heeft tijdens hun jaarlijkse uitstapje een bezoek gebracht aan De Fortuin. De Fortuin en de Witte watermolen zijn korenmolens. De watermulders uit Arnhem wilden graag zien hoe het maalproces op een wind gedreven molen gaat. De molenaars Henk Lollinga en Huig Florus Bosch hebben de rondleiding verzorgd.
Leerlingen op bezoek bij de molen
Dinsdag, 26 maart 2013
Leerlingen van de Vrije school uit Zwolle hebben dinsdag 26 maart en bezoek gebracht aan de molen. Ze waren tijdens een aantal lessen op school goed voorbereid. Tijdens het bezoek konden ze goed zien hoe het in het echt toegaat op een molen. Speciaal voor de kinderen draaide de molen. En omdat er veel wind stond kon er ook gemalen worden.
Plattelandsvrouwen bezoeken De Fortuin
Onlangs heeft Theo Friesema, nestor van de vrijwillige molenaars van De Fortuin, voor de plattelands vrouwen afdeling Hattem een lezing verzorgd, getiteld: "Molens in Nederland". De dames wilden naar aanleiding hiervan graag een bezoek brengen aan De Fortuin.

Afgelopen donderdag 21 maart heeft dat plaats gevonden. Theo en zijn collega Henk Lollinga hebben ervoor gezorgd dat de molen op de wind stond en kon draaien. Helaas was er te weinig wind om te kunnen malen. De 26 dames hebben in twee groepen een rondleiding gehad door de molen. Ze waren onder de indruk van dit mooie stukje Hollands erfgoed. Een van de dames heeft zich spontaan opgegeven als vrijwilliger bij de molen. Van de gelegenheid om meelproducten te kopen in de molenwinkel werd dankbaar gebruik gemaakt. Dit soort groepsbezoeken worden wel vaker verzorgd door De Fortuin. Belangstellenden kunnen via deze website informatie hierover opvragen.

Wintermarkt
zaterdag 14 december 2012
Tijdens de wintermarkt heeft bakker Ton Kamphuis weer verschillende lekkere dingen gebakken, die je met Kerst ook makkelijk zelf kunt maken. De producten waren ook te proeven en dat viel in de smaak bij de bezoekers. Ook aan de kinderen is gedacht, zij konden samen met de bakker koekjes versieren en bakken en mochten ze daarna mee naar huis nemen om ze daar lekker op te eten.
Intocht Sinterklaas
Zaterdag 17 november bracht een groep Zwarte Pieten een bezoek aan de molen. Zij waren op zoek naar goed speculaasmeel. Dit hebben ze gevonden en gekocht in de molenwinkel bij Christien. De aanwezige kinderen in de molen konden samen met de Pieten op de foto. Spoedig vertrok het gezelschap weer richting de Sint. De zakken gevuld met meel om in het Zwarte Pietenhuis het speculaas te gaan bakken!
`
Festival 'Overstekend Wild'
zaterdag 13 oktober 2012
Tijdens het festival overstekend wild kreeg de molen bezoek van de groep Nieuw Eper Swing, deze vier heren brachten gezellige swing en jazz klanken door de hele molen. Bezoekers konden van buitenaf de klanken al horen en brachten vervolgens een bezoek in de molen. Tijdens de optredens zat er steevast een groep bezoekers aandachtig te luisteren en te genieten van hun muziek! Al met al een geslaagde activiteit in onze molen.