1816 - 2016 | 200 jaar De Fortuin Hattem

De Molen draait door

De binnenstad van Hattem heeft vijf beeldbepalende monumenten:

  • het stadhuis
  • de Grote kerk
  • restanten van de ommuring van de vesting Hattem
  • de Dijkpoort
  • en de molen De Fortuin.

Mede door deze unieke monumenten heeft de binnenstad een bijzonder aantrekkelijk karakter en is Hattem een monumentenstad van formaat met een dagvullend toeristenprogramma.
Het is van groot belang dat deze monumenten in goede staat blijven en dat, waar zich nieuwe mogelijkheden aandienen de toeristische functie te versterken, hier op wordt ingespeeld. Het aanbod blijft zo in beweging en maakt een herhaling van een bezoek aan Hattem kansrijker. De stad prijst zich zo aan als een levende monumentenstad met veel mogelijkheden.

Bovendien kunnen de inwoners van Hattem hier ook optimaal van profiteren.

Meer uit de molen halen

Bij een van die eyecatchers, de molen De Fortuin, dient zich op dit moment een mogelijkheid aan om met een groep enthousiaste vrijwilligers in figuurlijke en letterlijke zin, meer uit de molen te halen.
Het huidige molencomplex wordt op dit moment nog niet ten volle benut. Het vrijkomen van de ernaast gelegen molenaarswoning biedt kansen om de volgepropte molen te ontdoen van zijn facilitaire en educatieve functies en deze in de karakteristieke molenaarswoning onder te brengen. Het inwendige van de molen wint hierbij aan ruimtelijkheid en wordt daardoor ook overzichtelijker en veiliger voor bezoekers en vrijwilligers. Het inwendige van het monument wordt zo weer zichtbaar gemaakt.

Een nieuwe entree

Een van de belangrijkste aanpassingen in het plan is het verplaatsen van de hoofdingang naar de dubbele deuren aan de westzijde, deze ingang is gericht op het achtererf. Menig onveilige situatie bij de huidige entree aan de Molenbelt, met het passerende verkeer, kan zo in de basis al worden voorkomen.
Vanwege het achtergelegen hardglazen tochtportaal kunnen de deuren tijdens de open molendagen, bij alle weersomstandigheden, in zijn geheel open blijven staan. De kou blijft hierdoor buiten, maar er ontstaat ook volledig zicht op het achtererf.
Op de beganegrond in de molen bevindt zich de ontvangstruimte met een goed toegeruste molenwinkel, de trap naar de verdiepingen en tevens een kleine werkplaats voor het ambachtelijke molenonderhoud. lees verder>>